sobota, 22 września 2012

Jak zrobić zakalec?

Wszystko sobie pięknie przygotowałam... I aparat też :) A co!
Wzorem blogów kulinarnych pokażę jak jajeczko rozbijam, jak cukier odmierzam i jak ciasto pięknie w piekarniku ląduje...
I tu w zasadzie mogłabym skończyć tą bajeczke, bo wypiekł jakby to ładnie określić - nie sprostał moim wymaganiom?...

Ale od początku...
Musicie mi uwierzyć na słowo, że ciacho jest pyszne. Że nie ma sobie równych w kategorii - łatwe, szybkie i 'jak u babci'. Uwielbiane przez dzieci i ich mamy :)
Było z nami już chyba wszędzie i wszędzie znika w podobnym tempie... I co najważniejsze, zwykle wychodzi! ;)
Przepis pochodzi z bloga White Plate, kto zna (baa, kto nie zna?!), ten wie jaki tam klimat panuje.
Ciasto arcydzieło! Jogurtowe z dżemem.

Zapraszam do naszej kuchni na małą fotorelację.



Bez kawy w zasięgu ręki nawet nie zaczynam ;)



Tu wciąż cacy, pięknie... 


Odliczone, wyważone...



Hmm..? Mała chwila zwątpienia


I taraa! Takie rzeczy tylko u nas ;)


Uprzedzając pytania z serii, ale 'why??' Odpowiem, że przez pośpiech.
Choć na zdjęciach pośpiechu raczej nie widać.
Ściskam i ciasto bardzo polecam! g.

12 komentarzy:

  1. Z kawunia jakos przejdzie :)

    Ja zawsze jak pieke 'dla kogos' to nie wychodzi, a cista robione od niechcenia sa zawsze pyszne. I widze u Cieie tak samo. Ciasto robilas 'dla nas' i za duzo serca w nie wlozylas... dlatego wyszedl zakalec :)
    Napewno smaczne jest tak czy siak...

    Sciskam,
    Ciocia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś w tym jest. To było dla p.Isi ;) Dobre było, tylko tego zakalca więcej niż mniej ;))

      Usuń
  2. O zaufaj, że nie tylko u Was :D Ja kiedyś jednego dnia upiekłam 2 zakalce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)no dwa to faktycznie wyczyn. Ale co tam!

      Usuń
  3. jakie macie cuda w kuchni... aż się obśliniłam

    OdpowiedzUsuń
  4. no właśnie! Wg Twojego przepisu na zakalec to brakuje mi tylko takich fajnych gadżetów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach i bez gadżetów zakalec umiem zrobić ;)

      Usuń
  5. co tam zakalec, ale jaka piękna waga :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ cudny masz ten ciemnozielony durszlak:) A co do zakalca to znam paru amatorów tego przysmaku ;)ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziekuje, tez go lubie, choc to prawie antyk... Hii zakalce gora!

      Usuń

Dzięki za każde słowo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...